9 Mart 2015

THE BROTHERHOOD OF WAR ve MY WAY

Güney Kore den savaş temalı iki başyapıt.

Güney Kore nin uzun zamandır çok iyi yapımlara el attığını çok iyi biliyoruz. Hatta Hollywood un bu filmlerlerin çoğunu tekrardan çevirip önümüze koyduğuna da şahit olduk. Özellikle drama ve gerilim filmlerinde atak yapmış olan Güney Kore, savaş filmlerine de girmekten de kaçınmadı. Bahsedeceğimiz iki film de Je-Gyu kang tarafından çekildi ve korede yapılan her oylamada  ilk başlarda yerini aldı.  Başarılı efektleri , gerçekçi savaş sahneleri ve mükemmel oyunculukları ile Kore sinemasında birer başyapıt olarak anılmakta olan bu iki filmin etkisinden kurtulmanız biraz zor. Dramatik yönden de seyirciyi oldukça etkileyen bu filmlerin olay kurgusu adeta nakış gibi işlenmiş ve dört dörtlük.

THE BROTHERHOOD OF WAR ( Tae Guk Gi )- 2004

Girişte kısmı ile Er Ryan filmine benzetilen film sıradan iki kardeşin hikayesini anlatıyor. Kuzey-Güney Kore savaşı sırasında yapılan kazılarda bulunan bazı eşyalar Jin Tae (Dong-gun-Jang) ye ulaştırılır. Savaşta kaybolan ağabeyinin halen yaşadığını düşünen Jin Tae anılarına dalar ve film geçmişten başlar. Jin Tae ve ailesinin huzur dolu yaşamları savaşın başlaması ile bozulur ve birer mülteci olarak  yollara koyulurlar. Bu sırada iki kardeşten ufak olanı askere alınması üzerine ağabeyi onu korumak için gönüllü olarak savaşa yazılır. Tek amacı savaşta başarı gösterip kardeşini eve yollamaktır. Fakat savaşın verdiği zorluklar iki kardeş içinde güç bir durum yaratır. Psikolojisi bozulan  ağabey bir süre sonrası amacından sapar ve savaş sırasında dost düşman herkesi öldürmek üzere programlanmış bir ölüm makinası haline gelir. Jin Tae bir süre sonra ağabeyinin taraf değiştirmesi ve kuzeylilerin yanında savaşması üzerine ne sevdiği kardeşi ile karşı karşıya gelecektir..Filmin en unutulmaz sahnelerinden birisi olan savaş meydanındaki karşılaşma ve hesaplaşma anı asla aklınızdan çıkmayacak. Savaş sırasında askerlerin çektiği sıkıntıları , başarıları,ruhsal bozuklukları çok iyi anlatılan filmin  çoğu sahnesi için  görsel efekt yerine gerçek patlama sahneleri tercih edilmiş  ve bolca figüran oynatılmış. Daha önce kore filmi izlememiş olanlara oyuncuların konuşmaları ve mimikleri önce garip gelse de bir süre sonra filmin akışına kapılıp unutuyorsunuz. Siyasi anlamda mesajlar da vermeyi  de ihmal etmeyen film duygusal olarak da çoğu yerde izleyiciyi kendine bağlıyor. Reytingi çok yüksek olan, imdb de halen 8.2 gibi bir puanı bulunan ve kore sinemasında çok iyi bir yeri olan “TaeGukGi”  oyuncu ,yönetmen ve film dallarında birçok ödül almıştır. Bana göre son yıllarda izlediğim birçok savaş filminden çok daha başarılı ve etkileyici.

MY  WAY (Mai Wei) – 2011

“TaeGukGi”  nin başarısından sonra Güney kore boş durmayıp yine muhteşem bir savaş filmiyle karşımıza çıktı. Dong-gun-Jang ın başarılı oyunculuğuna bu filmde de yer veren yönetmen Je-Gyu kang yine adından çok söz ettirecek bir yapıma imza atıyor. Yaklaşık bizim paramızla elli milyon tl gibi bir rakamla çekilen filmde hiçbir masraftan kaçınılmamış ve ortaya harika bir savaş draması çıkmış. Gerçek bir öyküye dayanan film 2.Dünya savaşında Japonyanın işgali altında olan Koredeki iki arkadaşın hikayesini anlatıyor. Film Londrada olimpiyat oyunlarındaki maraton koşusu ile başlıyor. Küçük yaştan beri birbirleriyle rekabet halinde olan Tatsuo ve Jin Shik yıllarca ulusal turnuvalarda iyi dereceler alırlar. Tokyo olimpiyat oyunlarında yine aralarında çekişme başlar fakat Korelilerin başlattığı bir ayaklanma ile isyan çıkınca ortalık karışır. Bizim iki arkadaş tutuklanıp Japonya ordusuna hizmet etmek üzere göreve alınırlar. Birbirlerini düşman olarak gören iki arkadaşın savaş sırasında zamanla tüm duyguları değişir. Esir düşmeleri ,gördükleri zulümler ve acılar sonucunda birbirlerine olan bağlılıkları son derece güçlenir. Hikayede anlatılacak çok şey var fakat gerisini izleyip değerlendirmek size kalıyor. Filmde olağanüstü bir oyunculuk gözümüze çarpıyor. İki arkadaşı oynayan Dong-gun-Jang ve Jo Odagiri adeta size savaşı ve dramı sonuna kadar yaşatıyorlar. Bu arada filmde İsmail Deniz adında Almanya için savaşan Karim adında bir karakteri canlandıran türk oyuncu da yer almakta. Oldukça realistik savaş sahnelerine sahip dramatik bir yapım “My Way” . Sahneler arası geçişler ve kurgu mükemmel . Savaş filmlerinin kaçınılmazı olan algı karışıklığı bu filmde hiçbir şekilde yaşanmıyor . Tam bir ahenk içinde geçen filmin  kusursuz savaş sahnelerinde görüntü yönetmeni çok iyi iş çıkarmış. Filmin en önemli ve en iyi çekilmiş kısmı olan Normandiya kıyılarındaki savaş sahneleri adeta izleyiciyi büyülüyor.

Savaş draması sevenlerin asla kaçırmaması gereken bu iki filmi seyrettikten sonra eğer kore yapımlarına karşı bir  önyargınız varsa o da ortadan kalkacaktır. Kendi adıma böyle başarılı savaş  fimlerini  bize izleme şansı verdiği için  Güney Kore sinemasına saygı duyuyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder