25 Mart 2015

KOCAN KADAR KONUŞ



Yani , sen bu halinle asosyal takılarak daha ne kadar evde oturacaksın? Millet bebekle geziyor parklarda sende hala tık yok ! Yok anam yok senden hiçbir şey olmaz !.gibi kadınlar üzerinde baskı yaratan cümlelerden yola çıkılarak yazılmış çarpıcı bir kitaptan uyarlanmış bir film “Kocan Kadar Konuş” . Özellikle Türkiye’de sıkça rastlanan “kızlar belli bir yaşa geldi mi hemen evlenmelidir” baskısını anlatan kitabın yazarı Şebnem Burcuoğlu hikayeyi “Patron Mutlu Son İstiyor” filminden hatırladığımız yönetmen Kıvanç Baruönü ile beraber filme uyarlamış.Filmde Ezgi Mola’nın canlandırdığı Efsun karakteri sosyal medya ile fazla ilgisi olmayan bir dergide çalışan kendi halinde fakat sürekli ailesi tarafından eleştirilen bir tip. Hayalleri ile gayet mutlu olan ve kendine ait bir dünyası bulunan Efsun’un tek hayali evlenmek. Efsun’un sergilediği %100 Türk  Kızı imajı ve yaşadığı tüm olaylar aslında gerçek hayatta sık sık karşılaştığımız durumlardan ibaret. Efsun’un kafasında yarattığı kendisine akıl veren bir karakterle konuşmaları,  düşündüklerini monolog olarak seyirciye dönük anlatması ,hayalle gerçek arasında gidip geldiği sahneler filme mükemmel bir renk katmış. Etrafındakilerin söylediklerine fazla aldırış etmeyen kendi bildiğini okuyan ve erkeksi bir kadın imajına sahip Efsun’un başı ilk sevgilisi ile dertte. Kısa zamanda ondan kurtulmayı planlarken karşısına eski liseli platonik aşkı Sinan (Murat Yıldırım) çıkınca olaylar tamamen değişiyor. Bu dakikadan sonra ne yapacağını şaşıran Efsun , Sinan’ı elde etmek için türlü türlü çareye başvuruyor.

İçinde bulunduğumuz sosyal meydanın artık hayatımızın merkesi haline geldiğini gözümüze sokan “Kocan Kadar Konuş” bir yandan da hepimiz hayat dersi veriyor. Filmdeki yaşananlar her ne kadar kadınların başına gelen olaylar üzerinden anlatılsa da bu filmi erkeklerin de seyretmesi gerekiyor. Evli misin ? Sevgilin Var mı? Hımm yok mu ? Hay Allah ! gibi insanı delirten laflara maruz kalan kadının üstündeki baskıyı güzel bir dille anlatmayı başaran “Kocan Kadar Konuş” aynı zamanda filme çok yakışan müzikleri ile de dikkat çekiyor.
Diğer yandan Efsun’un odasında gözümüze sokulan bazı detayların seyirciye mesaj vermek amacıyla hazırlandığı ortada. Kapıda yazan “ Kitabı filmiyle yargılama” yazısı, gelebilecek birçok eleştirinin önünü şimdiden tıkıyor. Odada arka plandaki kütüphaneyi sıkça gösteren sahnelerde aynı kitaplardan üçer dörder adet olduğu hatta yan yana dizildiğini görüyoruz. Bunlar filmin uyarlandığı kitabın yayınevine ait kitaplar mı yoksa kitaplık dolu dolu gözüksün diye mi dikkatsizce dizilmiş tam anlam veremiyoruz.Aynı özensizliği Sinan karakterinin lise yıllarındaki haline baktığımızda da görüyoruz . Liseli Sinan’ın gününümüzdeki hali ile tek farkı sarı botları. Her ne kadar eğlencelik komedi filmi olsa da uzun yıllar öncesini anlatan lise sahnelerinde yine de sakallı bir öğrenci olması biraz rahatsız ediyor. Seyirciyi filmden soğutuyor mu asla. Filmin yakaladığı gittikçe yükselen ivmesine bu tarz ufak detaylar zarar vermiyor. Ayrıca filmin birçok yerinde güzel göndermeler yapmayı ihmal etmeyen “Kocan Kadar Konuş” özellikle hamam sahnesinde Efsun’un Adile Naşit i hayal etmesi, asla unutamadığımız bu usta oyuncuya büyük bir saygıydı. Medya ile iç içe yaşadığımız bu günlerde erkeklerin kadınlardan ne tür beklentileri olduğunu ama nelerle karşılaştıklarını, sosyal medya faktörlerinin yanlış kullanıldığında aslında ikili ilişkilere yarardan çok zarar verdiğini “Kocan Kadar Konuş” güzel mizahi ince detaylarla bir bir sergiliyor.

Filmin kesinlikle bir Ezgi Mola filmi olduğunu söylemek mümkün. Başından sonuna kadar doğal,samimi, sıcacık halleriyle filmi alıp götüren Mola, filmin birçok yerinde seyirciye gerçekten uzun uzun kahkahalar attıracağının garantisini veriyor. Ayrıca sizi çok güldürecek olan Efsun’un şarkı söylediği sahneleri unutamayacağınızı belirtmekte yarar var. “Kim ne derse dersin her zaman kendin gibi olduğunda kazanırsın” gerçeğini başarılı bir şekilde işlemiş olan “Kocan Kadar Konuş” uzun zaman akıllarda kalacak bir yapım olarak komedi filmleri arasında yerini koruyacak gibi duruyor. Komedi severlerin atlamaması gereken eğlenceli hoş vakit geçirmelik bir film.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder