12 Haziran 2015

EX MACHINA

Bizden akıllı bir yapay zeka

Bugüne kadar yapay zeka üzerine yapılan filmler,diziler bilim-kurgu seven herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bilim-kurgu öyle bir oluşumdur ki sayesinde güzel bir hayal gücü yaratırız seyrederken ve hep deriz ki “ben biliyorum ilerde bu şekilde olacak”. Küçükken hatırlıyorum Uzay Yolu ( Star Trek) dizisi vardı, ışınlanmayı gördük, hep istedik bir yerden bir yere hoopp saniyede varalım taşıma aracı falan olmadan mis gibi ama olmadı . Uzay 1999 ( Space 1999 ) vardı yine ,gelecekte geçen dizide neler vardı neler, öyle bir evrendi ki ona da özendik 1999 yılı gelince kesin uzaydayız dedik yıl 2015 yine bir şey yok . Yani teknoloji var birşeyler yapılıyor ama filmlerdeki ve dizilerdeki gibi değil, bunu öğrendik ( mi hayır öğrenmedik). Çünkü yine yapay zekalı, robotlu uzaylı her film izlediğimizde kafadaki çarklar yine başlıyor uçuk kaçık çalışmaya, yine bir hayal, yine bir umut. İşte Ex Machina konusu ve kurgusu bakımından bizleri oturup yine düşündürecek kadar güzel işlenmiş bir film.

Şunu da belirteyim hemen, Ex Machina’yı anime sevenler sakın Applessed Ex Machina ile falan karıştırıp üzülmesinler, alakası bile olmayan bir film bu. Yönetmen Alex Garland’ın önceki yaptığı işlere baktığımızda hiç de fena filmlere el atmadığını görüyoruz. 28 Days Later , Sunshine, Dredd gibi değişik filmlere senaryo yazması ve bunların üstüne böyle enteresan bir bilim kurguya yönelmesi fena olmamış . 70’lerin harika bilim-kurgu dizisi Logan’s Run’ın yeni çekilecek versiyonunun senaryosunun  yine  Alex Garland’a ait olduğunu görmek memnun etmedi desek yalan olur.

Filmin konusuna gelelim hemen; Ünlü bir şirkette programcı olarak çalışan Caleb , ormanların içinde iyiden iyiye gizlenmiş bir deney üssüne çağrılır. Seve seve büyük bir hevesle mekana gelen Caleb , çok zengin bir adamın yarattığı Ava adındaki kadın bedenine sahip yapay zekayı harikasını görünce şaşkına döner.(Dönmesi de normaldir bizde izlerken Ava’yı görünce döndük zaten). Çok iyi tasarlanmış neredeyse her şeyi ile dört dörtlük bir kadın vücuduna sahip, fazlasıyla zeki,  bildiğimiz insan olmuş bir robot var karşımızda. Senle oturuyor, sohbet ediyor, dinliyor üzülüyor, seviniyor hatta aşık olma duyusu bile var daha ne olsun, sadece yarı çıplak bir yapay zeka o kadar. Ava’nın yaratıcısı Nathan denen kendini beğenmiş uçuk şahıs Caleb’i yarattığı bu yapay zeka tasarımı ile içten fetheder. Film boyunca anlatılmak istenilen “yapay zekanın insan doğası ve temelleri üzerine nasıl oturtulur” gerçeğini , ikili diyaloglarla bol bol anlıyoruz ve öğreniyoruz. Yapılan deneyin amacına yönelik olan makine ile insan arasındaki etkileyici soru cevaplar, aralarındaki etkileşim, hisler tamamen sizi içine alıyor. İşte buralarda yine dağılıp bilim-kurguya yenik düşüyoruz ve ister istemez bundan her eve lazım mantığını yürütüyoruz. Bildiğimiz bir robot değilki bu gel git falan yok Ava’da, o zaten işini biliyor senin ne düşündüğünü anlayıp ona göre davranacak kadar iyi tasarlanmış bir yapay zeka ürünü. Doğanın içinde izole edilmiş deney üssündeki 4 kişilik tiyatro (4 dedim 3 kişiyi anlattım 4.’yü izleyince görün) şeklinde ağır ağır ilerleyen Ex Machina, sonlarına doğru içinizi kıpırdatan ve evet birşeyler olacak galiba müziği ile beraber hafif gerilime dönüşüyor.

Konusu ilgi çekici olmasına rağmen o kadar ağırdan gidiyor ki film sıkılmıyorsunuz belki ama sırf meraktan sonuna kadar izliyorsunuz. Zaten yönetmeninde amacı bu değil mi ? Ava ile Caleb arasındaki diyaloglar çok güzel, ilgi çekici, merak uyandırıcı fakat , yönetmen filmin süresini biraz daha uzatıp konunun daha derinlerine inseydi sanırım Ex Machina bir başyapıt olabilirdi. Sanki filmin kendi kendini kapana kıstırmış bir havası var .Gizem unsurları sizi filme bağlıyor ama asla doyurmuyor.

Filmin mekan tasarımı gayet düzgün, renkler , kasvetli dar alanlar filmin yapısına çok uyumlu. Ava’nın bedeni için yapılmış 3D grafiklerin başarısı çok çok iyi. Ne zaman ne olacağının sinyalini veren müzikler yerli yerinde ve filme çok uymuş. Oyuncuların performansları asla kötü değil farklı karakterlere göre iyi bir cast seçimi yapıldığı ortada. İçinde aksiyon barındırmayan, yalın ve sığ bir senaryonun üzerinde dönen Solaris tarzında bir bilim-kurgu filmi arıyorsanız Ex Machina sizi memnun eder. Şimdilik malum ortamlar dediğimiz yerlerde bulup seyredebilirsiniz. Başınıza gelebilecek her şeyi fazla içine girmeden ( mesela niye gerilim var anlatmadım ) yazmaya çalıştım. Beğenip beğenmemek size kalmış, izleyin görün. 
 
Bu Yazım içeriks.com'da yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder