8 Nisan 2015

KINGSMAN: THE SECRET SERVICE



Sinemanın son yıllarda yaptığı en büyük atılımlardan biri de çizgi romanları beyaz perdeye taşımak oldu. Yönetmen Matthew Vaughn “Kick-Ass” çizgi romanını başarıyla sinemaya uyarladıktan sonra aynı titizliği bu kez Kingsman için gösteriyor. “Stardust” ve “X-Men: First Class” gibi güçlü filmlere hayat veren yönetmen, hikayesini anlatırken bir yandan da birçok filme gönderme yapmayı ihmal etmiyor. “James Bond”dan “Kill Bill”e, “Bourne”dan “Men In Black”e pek çok farklı filmin altyapısını ve ince detaylarını gayet iyi şekilde filme yansıtıyor.
Kingsman, adını Kral Arthur ve şövalyelerinin kullandığı yuvarlak masadan alan, içinde Arthur, Lancelot, Galahad  gibi o döneme ait karakterler isimlerine de yer veren bir film. Kullanılan renkler, dekorlar, mekanlar o kadar özenle seçilmiş ki izlerken sanki kendinizi çizgi romanın içinde buluyorsunuz. Her türlü absürtlüğün ve ciddiyetsizliğin bol miktarda kullanıldığı Kingsman, bu tarz komedi aksiyonlarında görülen klişe sahneleri de içinde bolca barındırıyor. Bond tarzı üstün özelliklere sahip şemsiyeler, kalemler, çakmaklar, kameralı gözlükler ve bombalar neredeyse her kavga sahnesinde mevcut. Kingsman ajanının en büyük özelliği ise jilet gibi dikilmiş ve özel olarak tasarlanmış takım elbisesi. Görev sırasında birer İngiliz beyefendisi gibi görünmelerini sağlayan bu şık takım elbiseleri diken terzi dükkanın adı Kingsman. Tabii bu terzihane alışık olduklarımızın aksine gizli geçitlere ve bir uçak hangarına sahip olabilecek kadar devasa bir terzihane.
Filmin ana karakteri Galahad, usta çırak ilişkisinin usta olan tarafı. Kingsman teşkilatı gizli bir görevde kendi ajanını kaybedince yerine acilen birisini bulması gerekiyor ve ufak yaşta babasını kaybetmiş olan sokak serserisi olan Eggy, Galahad’ın vasıtasıyla kendini bu gizli istihbaratın içinde buluyor. Yeni yetme kahramanımız atlama, zıplama, dövüşme, silah kullanma gibi casusluk yetilerini kazanması için belli testlerden geçiyor ve dünyanın başına bela olan kötü karakterimiz Valentine’i alt etmek için göreve atanıyor.
Matthew Vaughn, kopan kafalardan ve bacaklardan kan çıkışını göstermekten özellikle kaçınmış olacak ki finale doğru bu sahneleri türlü kamera oyunları ile farklı bir eğlenceye dönüştürdüğüne şahit oluyoruz. Colin Firth'ün ortalığı kırıp geçirdiği kilisedeki aksiyon sahneleri adeta Tarantino filmleri havasında muhteşem bir kareografi ile çekilmiş.
“Terbiye insan için en büyük erdemdir” ilkesini izleyenlerin gözüne sokmaktan kaçınmayan Kingsman, başarılı oyunculuklarıyla da dikkat çekiyor. Eggy rolündeki Taron Egerton’ın filmdeki oyunculuk gösterisinin yanı sıra usta oyuncu Michael Caine de Arthur rolü ile filme ışıltı katıyor. Yönetmen, sürpriz oyuncu olarak da nam-ı değer Luke Skywalker yani Mark Hamill’ı seçmiş. Hamill’ın oldukça yaşlandığını görmek biraz içimizi burkuyor tabiî.
“Autin Powers” tarzı casusluk üzerine yapılmış komedi aksiyon filmlerinin son halkası olan Kingsman: The Secret Service, oldukça akıcı, hareketli ve eğlenceli bir film. Umarız Matthew Vaughn bu tarz filmlerle izleyicileri daha sık buluşturur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder